Сорго - на старті!
  • Шановні сільгоспвиробники!

     Команда ДП Рейлін вітає Вас з початком весни, а значить – новим виробничим сезоном! Наша мета – вдосконалення існуючих та розробка  нових технологій вирощування сорго,  активне впровадження його  у вітчизняні кормовиробництво та харчову промисловість.  Пропонуємо цей рік провести разом з нами, слідкуючи за виїзними експедиціями  у господарства, які вирощують сорго. Це буде надзвичайно цікаво  та пізнавально, адже  освітлюватимуться  актуальні теми та інноваційні рішення, а також - їх впровадження у виробництво. Ми побуваємо у господарствах, які вирощують американські  гібриди сорго за технологіями  no-till, прослідкуємо за вирощуванням зернового та цукрового  сорго в органічних технологіях, випробуємо технологію, яка передбачає підсів силосних гібридів сорго до озимих кормових культур, покажемо практичні рішення по  згодовуванню сорго  різним видам тварин, та багато іншого. В кінці року  підведемо підсумки спільної роботи, проаналізуємо помилки, зробимо висновки. Разом з нами ви здобудете наукові знання та отримаєте практичний досвід  у вирощуванні та використанні сорго, адже, вже протягом 25 років ДП Рейлін залишається лідером соргового руху в Україні!

    До мене, як до практикуючого агронома, за консультацією щодо сорго звертаються господарники з усіх регіонів України,  а також – Казахстану, Білорусії, Польщі та інші.  Хоча з  2014 року площі під сорго в Україні значно скоротилися (на що вплинули останні події, пов»язані з політичною ситуацією в країні та окупацією територій, які активно займалися вирощуванням цієї культури), але  інтерес до сорго,  як до культури з високим експортним потенціалом, культури -  цінної в сівозміні та,  культури , яка має велике значення у збереженні та покращені родючості грунту, а також – важливої культури для внутрішнього ринку – зріс. За даними Міністерства аграрної політики та продовольства України сорго займає четверту позицію в експорті зернових після кукурудзи, пшениці та ячменю, а за врожайністю  воно не поступається  кукурудзі, яка є прямим конкурентом сорго, а в зонах ризикового землеробства - в декілька разів перевищує її. Так, в 2018 році врожай зернового сорго американської селекції становив в середньому – 60-80 ц/га, а найвищі показники за врожайністю  були отримані в с. Макіївка Рокитнянського району Київської області – 144,3 ц/ га зерна, що зафіксовано в Книзі рекордів України. До речі, за даними Міністерства сільського господарства США (USDA), у 2016-2017 роках наша країна увійшла у десятку світових лідерів за урожайністю сорго.

    Нові сучасні технології  дозволяють знизити затрати на ЗЗР вдвічі, тим самим зменшити  собівартість вирощеної продукції та підвищити  її рентабельність.  

    В світовому масштабі сорго є важливою фуражною та харчовою , і – що важливо, безглютеновою  культурою  Америки, Австралії та Африки. Якщо в  Україні це ще  нішева культура, то для Африки –сорго  провідна харчова та кормова культура.

    Сорго відрізняється високою пластичністю та пристосованістю до грунтових і кліматичних умов. Це теплолюбива, засухостійка рослина, яка добре переносить підвищену концентрацію солей у грунті (засолення грунту), зростає на територіях із низькою вологістю та еродованих, малородючих грунтах.

    Найбільше площ під сорго відведено в Америці та Австралії. Зокрема в Австралії, де 95% території – пустеля, сорго є,  фактично, єдиною культурою, що росте в таких умовах. Те саме можна сказати і про найзасушливіші штати США, такі як Техас, де не росте кукурудза і не завжди виживає соняшник,  де сорго займає великі площі і є основною культурою. За рахунок великих площ, відведених під сорго, в Техасі добре розвинене тваринництво, адже 80% раціону ВРХ складає сорго.

    Для вітчизняних аграріїв, особливо Миколаївської, Одеської, Херсонської, Дніпропетровської, Запорізької, Кіровоградської, Луганської та Донецької областей, де отримують низькі врожаї кукурудзи та ячменю, сорго є надійним альтернативним варіантом цим культурам. Цукрові гібриди сорго  американської селекції ідеально підійдуть тваринникам і тим, хто цікавиться відновлювальними джерелами  енергії. Вони сягають висоти чотирьох метрів, формують потужну вегетативну масу  (1500 ц/га), а ті, що мають низький вміст лігніну (силосні гібриди) – добре підходять  для заготівлі силосу.

    У світовому масштабі зерно сорго стоїть на третьому місці після пшеничного та рисового у харчуванні людини. В Україні також на полицях крамниць вже можна зустріти пакунки з крупою та борошном сорго з маркуванням «безглютеновий продукт».  З круп готують плов, супи, каші та, навіть, нетрадиційні для України- суші, а з борошна, за особливими рецептами, випікають хліб, млинці та усілякі смаколики – тістечка. Зерно сорго містить вітаміни групи В, С, Е, РР, біотин (вітамін Н), калій, магній, кальцій, фосфор, тощо. А як антиоксидант і протизапальний засіб, чи не корисніше,  аніж чорниця й гранат, адже в 1 грамі сорго міститься до 62 мг поліфенольних сполук, які мають протизапальні властивості. Для порівняння, в чорниці цей показник становить 5 г на 100 г ягід. Калорійність сорго різниться, але в середньому крупа має близько 350 ккал. Що цікаво, із зерна сорго виходить чудовий попкорн, що за смаком не поступається кукурудзяному. Також популярністю користується і сорговий крохмаль, якого отримують 650-700 кг з 1 тонни зерна. Крім того, з зерна сорго виробляють харчовий і технічний спирт. Вихід спирту становить 300-350 л з 1т зерна сорго, що на 35 л більше ніж вихід спирту із 1т  кукурудзи. В Бразилії та Африці добре налагоджене виробництво пива із сорго. За смаком воно мало відрізняється від ячмінного, але собівартість його на 85% нижча.  Нині соргове пиво завойовує пивні ринки Америки,  де броварі з США свого часу  запозичили цю ідею від мексиканців. Із солодкого соку цукрового сорго варять сиропи та патоку, виготовляють спирт, а з плівок зернового сорго отримують стійкі натуральні барвники для тканини.

    Отже, сорго - надзвичайно витривала культура, незамінна  у сівозмінах із соняшником, поживний корм для худоби, птиці й риби, цінна енергетична культура,  а також – важлива харчова культура в раціоні людей. Радимо ще раз уважніше придивитися до нього, активно вирощувати сорго  та використовувати великий потенціал культури задля власного зиску!

    Гарних Вам врожаїв!

     

27 березня 2019

З Новим Роком та Різдвом Христовим!

plant

Шановні виробники та партнери! Колектив ДП Рейлін сердечно вітає Вас з Новим 2019 роком та Різдво...

ЧИТАТИ ДАЛІ

ДП Рейлін запрошує всіх, хто цікавиться сорго - на День Поля Сорго!

plant

Шановні виробники та партнери! Запрошуємо Вас на День Поля Сорго, що відбудеться 12 вересня 2018 рок...

ЧИТАТИ ДАЛІ

ДП Рейлін починає акцію для виробників сорго!

plant

Шановні виробники та партнери! Скористайтеся  пропозицією від ДП "Рейлін" - провідног...

ЧИТАТИ ДАЛІ

БіоАрсенал від MycoGold - золотий стандарт серед інокулянтів

plant

Шановні виробники та партнери! До Вашої уваги! Пропонуємо новітній мікробіологічний препарат  Б...

ЧИТАТИ ДАЛІ