22 листопада 2017

Збір  врожаю. Як зменшити втрати під час збирання та що впливає на якість зібраної продукції    

Культура сорго має ряд фізіологічних та біологічних особливостей, які  впливають  на технологію збирання врожаю та, безпосередньо,  якість зібраної продукції. Зокрема:

  • Природна кущистість сорго, що залежить від особливостей гібриду,   густоти стояння рослин,  а також - ширини міжрядь, сприяє нерівномірності достигання волотей на основних пагонах і, так званих, «підгонах». Зазвичай, якщо на основних пагонах зерно  готове до прямого комбайнування і має вологість 16 -17%, то на підгонах його вологість може становити  23-25% і вище.
  •  При достатніх запасах вологи в нижніх шарах грунту,  листостеблова маса  залишається зеленою  до морозів.
  • Зерно сорго має високу гігроскопічність, тому вимагає збору  в суху погоду, ретельного доочищення від рослинних решток та швидкого досушування.

 

Важливо! Фізіологічна зрілість сорго  настає при вологості  зерна 30%, але  збирання  врожаю  починають за вологості  22% і нижче.  За даними Кооперативної дорадчої служби сільськогосподарського коледжу університету  Кентуккі (США),  найменші втрати врожаю – 8,7 %, отримують при збиранні зерна з вологістю 20% .  За вологості  30%  втрати врожаю складають 11,7%, а при 10%  - 16,3% відповідно.

Зернове сорго збирають зерновими комбайнами, зменшуючи число обертіів барабана до 500-600 за 1 хвилину. Висоту жатки регулюють таким чином, щоб в бункер  потрапляло якомога менше листостеблової маси, яка і збільшує  вологість зерна.

Враховуючи високий потенціал цукрових та сорго-суданкових гібридів за врожайністю, силосну масу   збирають потужними силосно-збиральними комбайнами.

Пряме комбайнування зернового сорго починають при вологості зерна 22 % і нижче. Якщо вологість зерна вища зазначеної, доцільно провести десикацію посівів. Враховуючи гігроскопічність зерна сорго, тобто, його здатність  легко відновлювати втрачену вологу під впливом підвищеної вологості повітря, проведення десикації планують в оптимальні для цього строки, що гарантує її ефективність. 

Десикацію посівів починають при вологості зерна, що не перевищує 35%, використовуючи для цього  препарат  Реглон Супер (4 л /га) в комбінації з сурфактантом Сайд Кік ІІ (0,3%). Зерно  вищої вологості після десикації стає щуплим та втрачає у масі. Після обмолоту зібране зерно  досушують і зберігають при вологості 14-17 %.

Увага! При застосуванні в якості десикантів системних препаратів на основі солей гліфосатів, збір врожаю проводять в стислі строки, так як посіви стають схильними до вилягання.

Після обмолоту  визначають вологість зерна.  Якщо вона вища 18-20 %, зерно сорго обов'язково досушують на сонці або у спеціальних сушарках при температурі 35 - 40 °С протягом 40 - 45 хв. Без досушування вологе зерно через декілька годин самозігрівається і різко втрачає технологічні та посівні якості.  Для сущіння зерна сорго використовують ті ж сушарки, що й для кукурудзи, але завдяки тому, що  зерно сорго дрібніше і щільно прилягає одне до одного, створюючи  вищий опір повітрю, воно потребує тривалішого часу впливу.

В Україні діє стандарт ДСТУ 4962:2008 «Сорго. Технічні умови», за яким  елеватори приймають зерно сорго при  вологості від 13,5% до 14%, зі сміттєвою домішкою від 2 до 3% і олійною домішкою  не більше  7%.

Очищене зерно  найкраще зберігати в чистому, прохолодному і сухому місці при відносній вологості повітря не більше 65% та температурі близько +21С. За таких умов рівноважна вологість зерна становитиме 13,2%. За цієї ж вологості повітря,  але при  зниженні температури до  -1С,   вологість зерна зростає до 14%.

Таблиця 1. Рівноважна вологість (% абсолютної вологості) зерна сорго на різних рівнях температури і відносної вологості.

Температура,

С

                                     Відносна вологість повітря, %

10

20

30

40

50

60

65

70

80

90

-1,1

6,6

8,4

9,7

11

12,1

13,3

14,0

14,7

16,3

18,6

4,4

6,5

8,2

9,6

10,8

11,9

13,1

13,8

14,5

16.1

18,4

10

6,3

8,0

9,4

10,6

11,7

12,9

13,6

14,3

15,9

18,2

15,5

6,2

7.9

9,2

10,4

11,5

12,7

13,4

14,1

15,7

18,0

21,1

6,0

7,7

9,0

10,2

11,4

12,6

13,2

13,9

15,5

17,8

26,6

5,9

7,6

8,9

10,1

11,2

12,4

13,0

13,7

15,3

17,6

32,2

5,7

7,4

8,7

9,9

11,0

12,2

12,9

13,5

15,1

17,4

48,8

5,6

7,3

8,6

9,8

10,9

12,1

12,7

13,4

14,9

17,2

                       

Джерело: Кооперативна дорадча служба сільськогосподарського коледжу університету Кентуккі, за матеріалами Американської Асоціації Сільськогосподарських Інженерів й Біологів (ASABE), 2001

Для забезпечення оптимальних умов зберігання зерна сорго показники вологості та  температури повітря контролюють раз на 2 тижні.

Важливо! Не зволікайте зі  збиранням  врожаю! Хоча сорго стійке до обсипання, пізні строки  збирання негативно впливають на кількість та якість зібраної продукції.  Це призводить до втрат  від мишовидних гризунів та пліснявіння зерна, а деякі гібриди стають схильні до вилягання.