Сорго - це сільськогосподарська культура, яка займає п"яту позицію в світовому рейтингу серед зернових культур, до того ж, чи не єдина, що може на 90% використовуватися країнами - виробниками на внутрішні потреби, та має, насправді, універсальне значення.
Рід сорго об"єднує зернові, цукрові, сорго-суданкові та віникові гібриди, що робить його універсальною культурою, в якій використовуються всі частини рослини.
Сорго-цінна харчова та дієтична культура, з якої виробляють крупи, борошно, спирт, крохмаль, пиво та сорговий мед. Кулінарні вироби з сорго корисно споживати як здоровим людям, так і хворим на глютенову незасвоюваність та цукровий діабет.
Сорго - унікальна культура для тваринництва. В структурі кормової бази прогресивних тваринницьких господарств корми із сорго (зерно, дерть, сіно, сінаж, макуха) становлять не менш, як 45% у раціонах більшості сільськогосподарських тварин.
Сорго - важлива енергетична культура. Світове виробництво біоетанолу вже сягнуло 100 млрд л (80 млн т) у рік. При цьому вихід біоетанолу з цукрового сорго в 1.5 рази вищий порівняно з кукурудзою та цукровим буряком.
Вельми ефективним та універсальним біологічним видом палива є біогаз, який отримують із відновлюваної сировини та органічних відходів. За підрахунками вчених, нині сорго є однією з найперспективніших сільськогосподарських культур для виробництва біогазу. До того ж, в залишках від бродіння зберігається 70% азоту, 100% фосфору та калію, які придатні для використання як цінне органічне добриво.
Там, де не росте сорго, не ростиме нічого
Найкращою альтернативою соняшнику і кукурудзі та, без сумніву, найліпшою страховою культурою, на сьогодні, є сорго. Радимо зробити вибір на користь сорго, якщо:
- ваш регіон належить до зони ризикового землеробства;
- грунтові проби показали низькі запаси вологи в метровому шарі грунту;
- виникла необхідність у пересіві озимих культур;
- попередником був соняшник;
- виникла потреба у фітосанітарії грунту для знищенння інфекційного осередку вовчка;
- грунти мають лужну реакцію грунтового розчину та непридатні для більшості культур:
- виникла потреба в хімічній меліорації грунтів під зрошенням;
- еродовані, ущільнені, безструктурні грунти та інше.
Вибір посівного матеріалу
Однією з головних умов отримання високих урожаїв є правильний вибір гібридів і, відповідно, посівного матеріалу. Насіння має бути високої якості. Радимо використовувати насіннєвий матеріал, протруєний антидотом, комплексним фунгіцидом та інсектицидом зі стимулюючим ефектом. Сучасні зернові, цукрові, силосні і сорго-суданкові гібриди нової лінійки компанії Рейлін здатні задовольнити потреби будь-якого виробника та розраховані на сівбу в різних грунтово-кліматичних зонах України. Унікальність лінійки полягає в широкому виборі високотехнологічних гібридів, серед яких - надранні гібриди зернового сорго, які можуть бути попередниками для озимих зернових культур, а також - гібриди з підвищеною холодостійкістю, які добре витримують сівбу у відносно холодний грунт, починаючи з 12С, гібриди - стійкі до попелиць окремих рас та з високим потенціалом урожайності, тощо.